Fonteinkruid: fabels en feiten

Hoorn is uitstekend bereikbaar over het water, ook in de zomer!

Fonteinkruid is een waterplant die veel voorkomt in de wateren rond het IJsselmeer, zoals het Markermeer, de Randmeren en het IJmeer. In warme zomers groeit het fonteinkruid ontzettend hard. Dat zorgt ervoor dat havens minder goed bereikbaar zijn. Althans, dat wordt vaak gedacht. Maar er wordt elke zomer hard gewerkt aan de bereikbaarheid van de havens van Hoorn en ook havens in de omgeving doen er alles aan om de watersporters te kunnen ontvangen. Wat betekent fonteinkruid voor de bereikbaarheid van de havens van Hoorn en de andere havens in de omgeving? Wij leggen het je uit. 

Wat is fonteinkruid?

Fonteinkruid, in de volksmond ook wel wier genoemd, is de doorn in het oog van menig watersporter. Het is een waterplant die in Nederland veel voorkomt en die hoort bij de biodiversiteit van onze wateren. Fonteinkruid is belangrijk voor de toevoer van zuurstof aan het water en remt de groei van alg. Maar fonteinkruid heeft ook minder leuke eigenschappen. In warme zomers groeit het fonteinkruid zo hard dat het watersporters belemmert om de havens ongehinderd te bereiken. De waterplant draait zich vast en schippers moeten er steeds voor zorgen dat de schroef weer vrijgemaakt wordt. Dat zit het vaarplezier behoorlijk in de weg.

Wanneer groeit fonteinkruid?

De groei van fonteinkruid hangt sterk samen met de temperatuur. In een warme zomer ondervindt een schipper dus meer hinder van fonteinkruid dan in een relatief koele zomer. Een warme lente kan bijvoorbeeld betekenen dat de groei eerder begint, terwijl een koele lente betekent dat vaarroutes wat langer goed begaanbaar blijven. Doorgaans zorgt fonteinkruid voor de meeste overlast in de tweede helft van juni, de maand juli en de eerste helft van augustus. 

Wat wordt er aan fonteinkruid gedaan? 

Zodra het fonteinkruid echt hoog begint te groeien, wordt er gestart met maaien. Het verschilt per jaar wanneer het maaien begint, want zoals eerder gezegd is de groei van het fonteinkruid afhankelijk van het weer. De belangrijke routes naar de havens worden gemaaid en dat wordt goed onderhouden. Als je de boeien aanhoudt, kun je de havens van Hoorn uitstekend bereiken. Op deze kaart zie je precies welke route je moet aanhouden. 

Conclusie 

De havens van Hoorn, maar ook die van Volendam, Marken, Monnickendam, Medemblik en andere havens rond het IJsselmeer, zijn de hele zomer goed bereikbaar. Wel moet je rekening houden met het fonteinkruid en dus de route aanhouden die is gemaaid. Op deze kaart kun je precies zien hoe je moet varen. Maar ook de Waterplantmelder kan je van goede informatie voorzien.