Geschiedenis van de havens van Hoorn

Kijk eens goed om je heen als je in Hoorn bent!

De havens van Hoorn hebben een rijke geschiedenis. Op elke straathoek kom je kenmerken tegen van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, toen er in Hoorn nog veel internationale handel over het water werd gedreven en er dus heel veel scheepsvaart was. Wij zetten een paar bijzondere feiten over de havens van Hoorn voor je op een rijtje.


Zeevaart

De zestiende en zeventiende eeuw waren voor Hoorn een tijd van welvaart en bloei. Hoorn werd de hoofdstad van West-Friesland en één van de belangrijkste. Er voeren zeker honderd schepen vanuit Hoorn de zeeën op. De wellbekende Hoornse ontdekkingsreiziger W.C. Schouten vond de route naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, Kaap Hoorn. Schouten vernoemde de kaap op 29 januari 1616 naar zijn geboorteplaats. Maar niet alleen W.C Schouten vertrok uit de Hoornse haven, ook Jan Pieterszoon Coen en de beroemde schipper Bontekoe vertrokken uit de haven van Hoorn.


De VOC

De VOC bracht grote rijkdom in Hoorn. In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voeren er schepen vanuit Hoorn naar Indië. De schepen keerden terug met verschillende specerijen. In Hoorn zie je nog steeds veel kenmerken van de VOC terug. De namen op de pakhuizen aan de Hoornse havens zijn een kenmerk uit deze rijke periode.


De Gouden Eeuw

Het aansluiten bij de Opstand tegen de Spanjaarden bezorgde de havens van Hoorn nog meer succes. De Hoornse schepen namen het met succes op tegen een Spaanse vloot op de Zuiderzee. Dit succes zorgde ervoor dat Hoorn het bestuurlijke en economische centrum werd van het gebied ten noorden van het IJ. De VOC, de WIC, maar ook de Noordse Compagnie en de Admiraliteit vestigden zich in de haven van Hoorn. De scheepsvaart van Hoorn droeg een deel bij aan de welvaart tijdens de Gouden Eeuw.


Het Houten hoofd

Het Houten Hoofd is de steiger die aan de Hoofdtoren ligt. Het Houten Hoofd was vroeger, net als nu, een steiger en aanleg- en losplaats voor schepen. De steiger is in 1416 gebouwd en vanaf de steiger kun je over de prachtige haven van Hoorn uitkijken.


De Hoofdtoren

Op dit moment is De Hoofdtoren een restaurant waar je heerlijk kunt eten en drinken. Maar wist je dat de Hoofdtoren gebouwd is als verdedigingstoren? De klokkentoren is er pas in 1651 opgebouwd. Naast de hoofdtoren vind je de sluis, die is in 1778 aangelegd.


De Appelhaven

De Appelhaven is een gracht die van de Vismarkt tot de Gedempte Appelhaven loopt. In deze haven meerden er met de handel scheepsvaart veel fruitschepen aan. Deze schepen vervoerden voornamelijk appels, omdat appels goed houdbaar zijn en dus nog goed waren na de lange tocht over de zee. Hier komt dus ook de naam Appelhaven vandaan.


De Bierkade

De Bierkade is een van de kades van de Appelhaven. Je kunt het waarschijnlijk al wel raden, maar op deze kade kwamen bierladingen aan. Maar toch is deze naam bedacht voordat hier iets aankwam. Op de Bierkade werden ook de accijnzen van de ingevoerde bierladingen gecontroleerd. Aan de Bierkade staan nog steeds een aantal prachtige pakhuizen.


De havens van Hoorn

Ga jij gezellig een dagje naar Hoorn? Breng dan vooral een bezoekje bij een van de havens van Hoorn. Lekker lunchen of dineren in een van de horecagelegenheden of gewoon een lekker wandeling maken in de haven!