De schoonste diesel tank je bij Atalante Watersport

HVO100

HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) is een synthetisch alternatief voor diesel dat wordt verkregen door plantaardige oliën en vetten met waterstof te bewerken. Hierdoor ontstaat er een diesel die in vergelijking met fossiele diesel schoner verbrandt en duurzamer is. Atalante Watersport verkoopt MY Renewable Diesel (HVO100). De brandstof is ook als rode diesel verkrijgbaar (en valt dus onder een lager accijnstarief).

HVO’s zijn er in allerlei mengvormen, HVO20 bestaat bijvoorbeeld uit 20% HVO en 80% fossiele diesel, HVO100 is pure HVO. Door het gebruik van HVO wordt de uitstoot van CO2 verlaagd met 30 tot 70% afhankelijk van het percentage HVO wat in de brandstof zit. HVO100 heeft een zeer lage uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof, stikstofoxiden en zwaveloxiden. Het is volledig biologisch afbreekbaar en geurloos.
Omdat HVO minder water bevat is de kans op bacteriegroei vrijwel verdwenen. Daarnaast is de brandstof wintervast en is ruim voldoende beveiligd voor de Nederlandse winters.

De prijs zal dalen

De prijs is afhankelijk van grondstofprijzen en gemiddeld 10 tot 20 cent hoger dan fossiele diesel. De prijs van HVO ontwikkelt zich anders omdat de dieselvarianten vanuit verschillende grondstoffen worden vervaardigd. De verwachting is dat hoe groter de vraag naar HVO, hoe lager de prijs zal worden.

Het is mogelijk om de HVO-variant met normale diesel te vermengen. Dus als je tank nog half vol is, kun je de HVO gewoon erbij gooien. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld bij een pomp aankomt die deze schone en duurzame diesel nog niet aanbiedt. Veel bunkerstations willen nog geen opslagruimte inrichten voor HVO omdat de vraag momenteel nog te laag is. Atalante Watersport is dus een van de weinige plekken waar je je schip vol kunt tanken met HVO.