Verwelkom Beurtveer-deelnemers op het Houten Hoofd

Volg de vloot via de tracker

Zo’n twintig tjalken en klippers maken vanaf maandag 23 oktober voor de 50e keer tijdens het Beurtveer drie etmalen lang het IJsselmeer en Markermeer woelig. Het doel van deze oefening is om onder zeil zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug te zeilen. Maar niet zonder eerst de verplichte en facultatieve havens, waar Hoorn er een van is, in zowel het IJsselmeer als het Markermeer aan te doen. En dat mét passagiers aan boord en zonder het gebruik van de motor. En dat is nog lang niet alles...

Het Beurtveer is een tactisch spel waarbij er gekozen moet worden tussen vijf routes waarin de havens Workum, Medemblik, Lemmer, Lelystad (sluis), Enkhuizen (sluis) en Amsterdam verplicht zijn. Daarnaast kunnen er ook een aantal facultatieve havens worden aangedaan: Hoorn, Blocq van Kuffeler, Urk en Volendam. Degene die het snelst alle havens aandoet, zonder daarbij gebruik te maken van de motor mag zichzelf de winnaar noemen van het Beurtveer.

Tactische en zware klus

Eenmaal in het zicht van de havens, wacht de bemanningen een tactische en/of zware klus. Tot hoelang blijft het zeil erop? Is er voldoende ruimte om te draaien? En wat is de makkelijkste manier om het schip weer de haven uit te krijgen? Soms wordt er wel een paar honderd meter voor de haven al een anker uitgegooid. In de haven rent een aangewezen bemanningslid naar het adres van de havenmeester om een ansichtkaart te posten als bewijs van het aanleggen in de haven. En dan begint het grote ‘binnenhaalfestijn’ van het anker.

Openbaar vervoer tussen Zuiderzeesteden

Windshifts, drukte in de havens, lagerwal-situaties en vermoeide bemanningen: het zijn allemaal factoren die de beurtschippers drie etmalen lang in de ban houden. Zo wordt het oude openbaar vervoer tussen de Zuiderzeesteden weer heel even nieuw leven in geblazen, want op vrijwel alle schepen varen er passagiers mee. Alle reglementair gefinishte schepen ontvangen in Workum een penning van initiator Reid en de winnaar keert huiswaarts met de Zilveren Brijlepel.

Klik hier om de deelnemers via de tracker te volgen!