Afmeerplaats in de Buitenhaven heet nu officieel de ‘Egberdinasteiger’

Mooi eerbetoon

In het laatste weekend van oktober wordt de Bontekoerace gevaren. Vanwege de harde wind ging de tweede zeildag op zondag niet door, maar die middag vond wel de prijsuitreiking in Cafe ‘t Schippershuis plaats. Op dat moment werd ook bekendgemaakt dat de afmeerplaats onder de Scheepsjongens van Bontekoe vanaf nu officieel de ‘Egberdinasteiger’ heet.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking wordt altijd stilgestaan bij de mensen, binnen de bruine vloot, van wie we het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen. De namen Henk Hortensius, Anneke Berkenpas en Wouter van Dusseldorp werden genoemd.
Wouter heeft 25 jaar lang dagtochten gevaren met stevenaak Egberdina vanaf de steiger die zich bevindt onder het beeld van de Scheepsjongens van Bontekoe. Anneke stapte vaak als maat en kok aan boord bij Wouter op Egberdina. Van Anneke moesten we na een kort ziekbed in januari afscheid nemen en Wouter overleed totaal onverwachts in juni.

 

‘De steiger van de Egberdina’

Twee jaar eerder, in 2021, besloot Wouter zijn Egberdina in de verkoop te doen. Het was mooi geweest. Door zijn besluit kwam er een afmeerplaats vrij in de Buitenhaven. Als nadien de havendienst een ligplaats aanwees aan een binnenkomende schipper, werd de betreffende plek al ‘de steiger van de Egberdina’ genoemd. Dat vanaf 29 oktober de steiger dus officieel de naam Egberdinasteiger heeft, zal voor niemand vreemd of onwennig zijn.

Mooi eerbetoon

Havenmeesters Henk en Mats en wethouder René Assendelft onthulden het naambord, later volgt nog een officieel bord, en overhandigden deze aan Wouters zoon Ernst en partner Sefanja. Zij vinden het een heel mooi eerbetoon. Dat vinden wij van gemeentehaven Hoorn ook, de steiger had geen betere naam kunnen krijgen.